Kouzelná mračna s českým podpisem se budou vznášet nad pavilonem pro světovou výstavu v Dubaji

Kouzelná mračna českého pavilonu budou k vidění na světové výstavě Expo 2020, která se tradičně koná v Dubaji. Více než 25 milionů návštěvníků tak bude moct vidět národní klenot, jenž vyroste podle architektonického plánu nadaných českých umělců společnosti Formosa AA s.r.o.

I když je vše teprve ve fázích vývoje, před námi je opět další možnost, jak zviditelnit fantazii a kvalitu zdravého českého ducha. S nápadem, který se nese pod názvem Sawer Cloud, což by se „laicky“ dalo přeložit jako Mrak potrubí, přichází také nové dekorativní kouzlo, jímž by se mohli inspirovat i další světoví umělci. 

Celý půvab přichází hlavně z té vnější stránky, jež by nám v mnohém mohla připomínat tapetu na ploše windows, nicméně opravdu se jedná o virtuální obraz převedený do reality. Při bližším pohledu zjistíte, že tu máme jakési spletence potrubí, co na nás působí sice netradičně, zato zcela elegantně a nadčasově. 

Tento Cloud, neboli mrak, byl navržen Janem Tůmou a Jindřichem Ráftlem z ateliéru R/FRM a veřejnosti by měl být poprvé otevřen 20. října roku 2020. Výstava by pak měla být otevřená až do 10. dubna 2021 a právě během této poměrně dlouhé doby se očekává, že celková návštěvnost bude čítat i více než 25 milionů lidí, což je opravdu pozoruhodné číslo. 

„Šlo nám o to vybudovat něco výjimečného. Naše inspirace plyne ze systému S.A.W.E.R., jenž bude základním stavebním kamenem při budování pavilonu. Jeho samotná podstata pak plyne z několika úrovní transformace, která je založena na proměně vzduchu ve vodu a suché pouště v zelenou krajinu," vysvětlují nám strůjci budoucího projektu. 

„Až se nám tuto technologii podaří integrovat do srdce pavilonu, vytvoříme tím elegantní symbiózu (na první pohled) dvou zcela rozdílných světů," doplňují. 

A jak nám ukazují přiložené fotografie, jichž zatím moc není, daný půvab by měl postupně pokračovat i do interiéru, kde budou prezentovány české exponáty, které navštíví spousta cizinců. 

Speciály

Kutil Tim

Aktuality

Developerské projekty