Magická proměna Masarykova nádraží? Takto má vypadat v roce 2025!

Tradiční hala Masarykova nádraží by se nám postupně měla proměnit na magické místo, které bude dýchat novotou všude, kam jenom vkročíte. Vše je odvozeno od projektu Central Business District, za jehož podpisem stojí studio Zaha Hadid Architects. 

Vize poměrně již velmi blízké budoucnosti je naprosto jasná. Přinést svěží nádech na námi dobře známá místa a přetavit je do podoby, z níž budeme všichni paf. Současný návrh nám připravila dnes bohužel již zesnulá Zaha Hadid, jejíž plány začnou být přetavovány ve skutečnost už od poloviny roku 2019, přičemž celková doba stavby se protáhne na dlouhých šest let.

S ohledem na daný fakt můžeme očekávat, že proměnou projde i celé okolí, které by mělo designově splynout s hlavní budovou jednoho z posledních pražských neprůjezdných nádraží. 

První krok této přestavby nezačne ničím jiným než samotným srdcem projektu, čímž je nová zlatá věž, jež bude sloužit jako řídící centrum, jehož vzhled je inspirován novodobou podobou dnešních vlaků a v němž se kromě podstatný činností společných s řízením dopravy budou také nacházet místa pro občerstvení a zábavu. 

O něco později nám potom začne výstavba hotelu, který bude kromě lidí čekajících na svůj spoj ubytovávat také turisty ze všech koutů světa. Najít bychom ho měli na křižovatce ulic Hybernská a Opletalova. Předpokládaná doba stavby jsou čtyři roky. 

V dalších fázích pak půjde o úpravy okolí. Podstatné prozatím bude postavit dvě nejvýraznější budovy, na něž bude vše navazovat. Dle informací Penty, která je investorem celého projektu, by se skutečná verze měla jen co nejméně lišit od současných návrhů, jež si prezentujeme i my na našich přiložených fotografiích. 

Jediná věc, která by mohla být rozdílná od původních plánů, je zastřešení nástupních zón. O jeho design a společně i provedení by se teprve měla postarat Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a ta nám své návrhy sdělí až později. 

Speciály

Kutil Tim

Aktuality

Developerské projekty