Nejkrásnější stavby světa - letiště Shenzhen

Kdysi dávno platilo, že nejlepším architektem našeho okolí byla pouze příroda, ovšem vše se najednou změnilo v době, kdy si o slovo řekl vynalézavý duch člověka. Při své bohaté pouti si postupně pokusíme projít ty nejlepší světové stavby, o kterých možná ani netušíme, že je někdo postavil. 

Shenzhen

Mezinárodní letiště Shenzhen (v české výslovnosti „Šen-čen“) si vyžádalo desítky let budování, avšak nakonec se dočkalo svého uznání. Kdybychom jej hledali, museli bychom zavítat do Číny, přesněji řečeno 30 km od centra stejnojmenného města, po jehož vzoru nese název i naše letiště. 

Jak už tomu bývá zvykem, populace se stále rozrůstá a protože i zdejší krásy přitahovaly každým dnem mraky turistů ze všech koutů světa, nejlepší způsob, jak je přivítat hned po příchodu, bylo okouzlit je půvabnou halou, na níž pracovalo několik evropských architektů. 

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, tak to, co nám připomíná bílou síťovanou budovu, je ve skutečnosti futuristický nádech terminálu tři, jenž během dne přivádí do útrob stavby sluneční paprsky, které půvabným způsobem zdobí celý interiér. 

Co by nás dále mohlo zajímat, je to, že daný terminál nabízí tři úrovně, přičemž každá plní svou náležitou roli. Jedna je určena pro přílety, druhá pro odlety a třetí slouží jako veřejné prostranství, tudíž se sem hosté převážně chodívají občerstvit či se kochat po obchodech. Samotné stropy sahají do výšky až čtrnácti metrů. 

Pokud vás už teď na přiložených fotografiích lešitě zaujalo, počkejte, s čím přijdou architekti za pět, deset nebo patnáct let. Jak nám bylo prozrazeno a což není vůbec žádným tajemstvím, Shenzhen se i díky stále větší oblibě bude rozšiřovat. Současné informace mluví o stavebních plánech datujících se až k roku 2035.

Speciály

Kutil Tim

Aktuality

Developerské projekty