V Brně postavený pavilon se pokusí pomoct v boji s klimatickými změnami

3. 04 2019 | Změny klimatu nebývají nikdy příjemné (a že se s nimi v posledních letech setkáváme docela často), což bylo signálem i pro další z měst v České republice, aby s tím něco alespoň částečně udělalo.

Současný projekt, který nás vede do Brna, byl představen na Malinovském náměstí, kde byl sestaven podle návrhu od Kogaa ateliéru.

Pavilon, jenž nese název City Cell Prototype, je zatím v takové „testovací fázi“, která poslouží k boji s oněmi zmíněnými klimatickými změnami.

Výsledný objekt, jenž je postaven výhradně ze dřeva, vychází z dlouhodobého taktického plánu s krycím názvem Brno 2050. Ten nás má časem seznámit s dalšími přírůstky v kategorii. Dle první předpovědi by tito „pomocníci“ měli město ochlazovat.

Vše funguje na principu biofiltru, do něhož stéká dešťová voda. Následně skrze tento filtr dochází k očištění napršené vody, která se přeleje do nádrží, odkud je postupně přečerpávána k závěsným rostlinám.

Díky biofiltru přestane být dešťová voda odpařována, místo toho se uschová k pozdějšímu využití. To postupně povede ke zlepšení mikroklimatu.

Autor: Josef Jarkovský

Diskuse

Speciály

Aktuality

Architektura

Byt

Developerské projekty

Ze zahraničí